Katar pozastavil dodávky plynu do Evropy: Důvodem je konflikt mezi USA a povstalci

Zkapalněný plyn (LNG) dodávky do Evropy Katar pozastavil v důsledku leteckých útoků spojených sil USA a Velké Británie na cíle husí v Jemenu. Lodě, které patřily druhému největšímu exportéru plynu na světě, stojí od pátku, kdy měly směřovat přes Suezský průplav přímo do evropských přístavů.

Zvýšená rizika v průplavu Babe el-Mandeb vedou Katar, druhého největšího exportéra zkapalněného zemního plynu (LNG) na světě, ke strategickému rozhodnutí pozastavit přesun tankerů. Toto kroky jsou reakcí na konflikt mezi USA, Velkou Británií a jemenskými povstalci.

Jak píše agentura Bloomberg, nejméně pět tankerů převážejících LNG, které směřovaly do evropských přístavů už od pátku stojí bez pohybu. Stopka pro dodávky LNG by tak pro nás mohla znamenat těžké časy, na evropský kontinent se blíží tuhá zima.

Společnost Qatar Energy se přidala k dalším společnostem, které pozastavily tranzit v oblasti poblíž Jemenu, kvůli obavám z ohrožení svého nákladu a personálu ze strany husijských militantů.

I když došlo k pozastavení lodního tranzitu přes průliv Babe el-Mandab, nedostatek zkapalněného plynu v Evropě není momentálně očekáván. To platí i přes tuhou zimu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *