Zemědělská stávka v Německu. Chtějí vyhnat Ukrajince domů a nižší ceny nafty

Němečtí farmáři zablokovali cesty v protestu proti plánovaným úsporným opatřením vlády kancléře Olafa Scholze. Protesty byly v úterý výrazně mírnější, ale v středu neustaly.

V pondělí ráno zastavili farmáři provoz na přechodech Boží Dar/Oberwiesenthal a Potôčiky/Johanngeorgenstadt, ale po 7:30 byla cesta opět volná. Německá média si všimla, že kvůli protestům si na internetu dělal legraci bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Pondělní protest ochromil celou zemi, ale následné blokády už nebyly masové. V Berlíně zůstal uzavřený hlavní tah v centru u Brandenburské brány. Největší protesty v středu se pravděpodobně odehrály v Sasku. Německý automobilový klub ADAC oznámil uzavřené vjezdy na dálnici A72 v Sasku.

V pondělí ráno zastavili farmáři provoz na přechodech Boží Dar/Oberwiesenthal a Potôčiky/Johanngeorgenstadt, ale cesta byla po 7:30 opět volná. Německá média zaznamenala, že bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv se na internetu posmíval kancléři kvůli protestům.

Problémy v Německu Pondělní protest ochromil celou zemi, ale následné blokády už nebyly tak masivní. V Berlíně zůstala uzavřená hlavní cesta v centru u Brandenburských vrat. Největší protesty ve středu se pravděpodobně udály v Sasku. Německý automobilový klub ADAC informoval o zablokovaných nájezdech na dálnici A72 v Sasku.

Důvěra v Zelenského mezi Čechy výrazně klesla.

Akční týden Předseda Německého svazu zemědělců (DBV) Joachim Rukwied označil v pondělí protesty za úspěšné. „Byl to dobrý začátek našeho společného akčního týdne,“ uvedl. Zemědělci chtějí protestovat proti zrušení daňových výhod pro naftu v zemědělství do 15. ledna, kdy plánují velké shromáždění v Berlíně.

Podle Rukwieda se do pondělního protestu zapojili farmáři se zhruba 100 tisíci traktory, kterými blokovali dopravu. „Federální vládě jsme poslali jasný signál, že musí stáhnout plány na zvýšení daní,“ dodal.

Vláda chce šetřit Vláda kvůli rozpočtové krizi a nutnosti šetření chtěla původně skončit s podporou nafty pro zemědělce a s daňovým osvobozením zemědělských vozidel. Svaz DBV kvůli tomu loni v prosinci zorganizoval v Berlíně demonstraci a hrozil dalšími opatřeními. Vláda se následně částečně stáhla a v pondělí schválila zachování daňových výhod, ale postupně chce do roku 2026 zastavit podporu nafty. Zemědělci to však odmítají a požadují zrušení všech plánovaných úsporných opatření, což však kabinet Scholze nechce udělat.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *