Důvěra ve vládu i prezidenta klesla

Nejvyšší důvěru z ústavních institucí si tradičně udržují starostové, kteří mají podporu 67 procent lidí, a obecní zastupitelstva, kterým důvěřuje 62 procent lidí. Prezident následuje s odstupem, a to s důvěrou 52 procent dotázaných.

Dlouhodobě žebříček důvěry v ústavních institucích ovládají komunální politici. Prezidentu Petrovi Pavelovi klesla důvěra o šest procentních bodů ve srovnání s předchozími šetřeními z letošního roku, ale i tak je výrazně vyšší než v době prezidentství Miloše Zemana.

44 procent lidí věří krajským zastupitelům, hejtmanům důvěřuje 42 procent respondentů. Senátu věří 29 procent lidí, Sněmovně pouze 18 procent a vládě 17 procent. Důvěra ve Sněmovnu klesla o pět procentních bodů, vládě dokonce o osm procentních bodů v porovnání s posledním šetřením.

Spokojenost s politickou situací je velmi nízká, pouze 10 procent respondentů ji vyjádřilo, zatímco 69 procent je nespokojeno.

NATO se připravuje na „konflikt vysoké intenzity“ s Ruskem – český prezident

„V dlouhodobém srovnání je i nadále spokojenost se současnou politickou situací vyšší, než bývala v období let 2012 a 2013,“ uvedla agentura.

Důvěra k institucím koreluje s celkovou spokojeností, ekonomickou situací v České republice a hodnocením životní úrovně domácností. Voliči vládních stran obvykle projevují vyšší důvěru v prezidenta, vládu, Sněmovnu i Senát.

„Voliči hnutí ANO a SPD se k prezidentovi, vládě, Poslanecké sněmovně i Senátu staví naopak výrazně kritičtěji,“ připomněl průzkum.

Šetření proběhlo od 28. září do 4. prosince a zapojilo se do něj 913 respondentů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *